Litespeed Cache ( LSCACHE ) Detalii si Avantaje

Ai auzit vreodata de LiteSpeed Cache? Dupa cum indica si numele, LiteSpeed Cache este un modul de cahe utilizat de LiteSpeed Web Server. In acest articol vom evidentia cateva detalii despre LiteSpeed Cache. Dar inainte de asta, ce este LiteSpeed Web Server?

LiteSpeed Web Server reprezinta o alternativa la traditionalul Apache Web Server. In mare este la fel ca Apache, insa cu cateva imbunatatiri impresionante pentru performanta. Asadar, LiteSpeed Web Server (LSWS) este un Apache cu performante superioare, fiind cel mai folosit Web Server, webserver pe care il folosim si noi.

Caracteristici ale LSWS – cele mai importante caracteristici ale LSWS sunt:

1. Compatibilitate Apache: LSWS este compatibil cu Apache. Astfel, este compatibil cu cele mai utilizate module apache precum mod_rewrite, mod_security, etc. De asemenea, LSWS suporta .htaccess.

2. Performante ridicate: LSWS ofera performante mult mai ridicate fata de Apache. Secretul consta in utilizarea arhitecturii determinate de eveniment cum ar fi actiunule utilizatorului (click, apsarea unei taste…etc). LSWS poate raspunde unui numar de solicitari de ordinul miilor in acelasi timp cu un consum redus de memorie.

3. Mai sigur: LSWS este mai sigur decat Apache, fiind compatibil cu mod_security. Astfel, serverele shared din intreaga lume ruleaza cu LSWS.

Litespeed Cache (LSCache)

Exista trei versiuni diferite de LSCache:

  • OpenLiteSpeed
  • LSWS Standard
  • LSWS Entreprise

Versiunea Enterprise are incorporata functionalitatea de cache numita LiteSpeed Cache sau LSCache. LSCache se comporta similar cu mod_cache in Apache sau cu Varnish. LSCache creaza un super cache atat pentru continut static, cat si pentru continut dinamic. Intrucat mecanismul de cache este integrat in serverul web LiteSpeed, acesta elimina nevoia unui proxy invers, astfel ajungand la o performanata sporita.

Public Cache sau Shared Cache – intentioneaza sa fie folosit de utilizatori multipli si ofera mai buna performanta.

Cu Public Cache clientul poate obtine varianta cu cache a unui site fara sa fie nevoie de versiunea originala a site-ului.

Public Cache este recomandat pentru utilizare datelor solicitate de mai multi utilizatori. Este bine sa utilizati cache-ul pentru continutul care nu se schimba frecvent.

Private Cache – intentioneaza sa fie folosit numai de anumiti utilizatori

Este recomandat pentru cazurile cand salvezi date personale si trebuie sa le oferi numai persoanelor autorizate. Este bine sa utilizezi Private Cache atunci cand continutul este transmis utilizand SSL prin protocolul HTTPS. Este ideal pentru site-urile care utilizeaza cookie. Chiar daca Pvivate Cache este mai putin compatibil, acesta ofera mai multe avantaje in comparatie cu Public Cache.

Avantaje Private Cache

Fiecare masinarie sau componenta care este conectata la internet utilizeaza Private Cache, asadar este foarte probabil sa intalnesti cel putin un singur mecanism de cache pentru orice faci in mediul on-line.

Este posibil pentru Public Cache sa nu retina anumite reprezentatii sau sa le afiseze fara o reverificare/revalidare. Aceasta problema nu exista insa la Private Cache.

Chiar si cu aceste avantaje, exista cateva situatii in care nu trebuie sa utilizezi un modul de cache, indiferent ca vorbim de Public Cache sau Private Cache. Dintre acestea amintim:

– nu utiliza cache pentru continut care se modifica frecvent.
– nu utiliza cache pentru informatiile sensibile la timp (continut dinamic).
– nu utiliza cache pentru solicitarile de tip POST.

Toate serviciile shared oferite de catre noi beneficiaza de Litespeed Cache (LSCache). Pentru mai multe detalii sau informatii nu ezitati sa contactati echipa tehnica prin intermediul unui ticket de suport.

Distribuie articolul:

Lasă un comentariu