Cate pluginuri sunt prea multe? Raspunsul s-ar putea sa te surprinda.

Daca folosesti platforma WordPress de ceva vreme, probabil cineva ti-a sugerat la un moment dat sa nu folosesti prea multe pluginuri. Intr-adevar, prea multe pluginuri pot incetini viteza de incarcare a site-ului tau.

Sa ai multe pluginuri instalate este intotdeauna gresit?

Nu. Insa, daca pluginurile instalate nu sunt actualizate la ultima versiune, acestea pot sa intre in conflict cu altele. Poate ai avut la un moment dat un plugin care era foarte popular si util, insa in timp developerul nu a lucrat la o versiune noua a acestuia, astfel ca acum plugin-ul este depreciat. Un astfel de plugin poate incetini viteza site-ului tau sau, in unele cazuri, poate „permite” infectarea site-ului.

Asadar, chiar daca pluginurile incep cu cod si optimizare perfecta, doi ani mai tarziu fara update-uri lucrurile se pot schimba.

Plugin-urile nu au acelasi impact.

Cand vorbim despre performantele unui site, acesta poate functiona fara probleme cu 30 de pluginuri sau, de asemenea, poate rula problematic cu un singur plugin. De exemplu, pluginuri precum WooCommerce au un impact mai mare decat un plugin mai „mic” precum: „Disable Emojis”. WooCommerce utilizeaza/salveaza informatii in baza de date, pe cand „Disable Emojis” doar inlatura o linie din codul site-ului tau.

Asadar, problema cu instalarea mai multor pluginuri nu vine in momentul in care acestea sunt instalate, ci in momentul in care intre acestea incep sa apara „conflicte”.

Performanta

Daca instalezi pluginuri care utilizeaza procesorul in mod intensiv sau adauga continut in baza de date, acestea vor incetini viteza de incarcare a site-ului tau. In unele cazuri, site-ul poate fi complet blocat fara a afisa continutul acestuia.

Vulnerabilitate

Vulnerabilitatea pluginurilor reprezinta cea mai comuna cale prin care hackeri pot intra in site-ul tau compromitandu-l. Asadar, cu cat ai mai multe pluginuri, cu atat iti va fi mai greu sa le tii pe toate actualizate, cu atat mai mult cu cat unele pluginuri nu au o „varianta mai actualizata”.

O lista cu platformele compromise din cauza pluginurilor, realizata de Sucuri poti regasi aici: https://sucuri.net/website-security/website-hacked-report

Incompatibilitate

Ai instalat vreodata un plugin, iar prin instalarea acestuia sa rezulte nefunctionarea unuia deja instalat? Cu fiecare plugin instalat, sansele ca doua pluginuri sa fie incompatibile cresc semnificativ.

Customizarea panoului de control

Nu vrei sa ai 3-4 pluginuri doar pentru ca panoul de control sa arate „altfel”. Oricum, optiunile sunt aceleasi. Cu cat este mai simplu, cu atat este mai usor de utilizat.

Asadar care este solutia?

Cand vrei sa instalezi un plugin sa ai in vedere:

  • pentru ce imi trebuie?
  • adauga cereri http(comunicarea intre client si server) suplimentare?
  • inmulteste interogarile bazei de date?
  • consuma resurse?

Atunci ar trebui sa te gandesti de doua ori deoarece daca adaugi prea multe pluginuri, vei incetini considerabil performatele site-ului tau. Pentru a verifica pluginul/pluginurile care sunt cele mai mari consumatoare de resurse, le poti dezactiva pe toate, iar ulterior sa le reactivezi cate unul pe rand.

De asemenea, poti verifica ce fel de solicitari trimit pluginurile instalate pe site-ul tau utilizand fila „Network” de la sectiunea Developer Tools a browserului tau.

Asadar, cate pluginuri sunt prea multe?

Nu exista un numar fix de pluginuri, insa performanta depinde de mai multe criterii. Recomandat este sa folosesti cat mai putine. Astefel un total de 6-8 pluginuri in mediul shared si 16-18 daca site-ul tau ruleaza pe un server VPS sau pe server dedicat sunt mai mult decat suficient functionarii in conditii optime a oricarui site.

Tine minte: Simplu e rapid!

Distribuie articolul:

Lasă un comentariu